Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Általános kérdések

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár, általánosságban véve javítják vagy helyreállítják a bélflórát. A probiotikumok igazából jótékony baktériumok és gombák. Az évezredek során szervezetünk és a probiotikumok kifejlesztettek egy kölcsönösen hasznos kapcsolatot. A probiotikus baktériumok nem képesek nélkülünk élni, és mi sem tudunk probiotikumok nélkül! Itt egy részleges lista arról, hogy mit tesznek Önért a probiotikumok:
  1.  1. támogatják az egészséges immunrendszert
  2.  2. fenntartják és javítják a megfelelő emésztést
  3.  3. csökkentik az allergiák hatásait
  4.  4. javítják az általános jó közérzetet
  5.  5. megelőzik az esetleges hasmenést és székrekedést
  6.  6. jótékony hatásuk van az egészséges testsúly megőrzésére.
Talán meglepi Önt, de jóval több mint 500 különböző típusú probiotikum létezik, melyek megtalálhatók az emberi szervezetben.... és a tudósok csak most kezdik megérteni az egészséges baktériumok valódi komplexitását és hatását az egészségünkre.

Valójában a bélhez kapcsolódó limfoid szövet (GALT) a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövet (MALT) kiemelkedő része, és az egész immunrendszer 70% -át képviseli. Ezenkívül a plazmasejtek mintegy 80% -a (főként immunglobulin A (IgA) hordozó sejtek) a GALT-ban találhatók. A probiotikumok elősegíthetik az immunrendszer jobb működését és gátolhatják a káros bélbaktériumok növekedését. Bizonyos probiotikumok esetében azt is kimutatták, hogy elősegítik a természetes antitestek termelését a szervezetben.

Az antibiotikumok gyakran megváltoztathatják a bélflóra fiziológiai egyensúlyát, mivel a betegséget okozó mikroorganizmusokra gyakorolt hatás mellett, amelyek miatt az antibiotikumot szedni kell, a bélflóra hasznos mikroorganizmusaira is hatással vannak. Ez megtöri a jó és káros baktériumok közötti egyensúlyt a káros baktériumok javára, és kialakul az ún. dysbiosis vagy bél dysbiosis nevű állapot, amely olyan tünetek okozója, mint a hasmenés, a puffadás és a felfúvódás.

A probiotikumot tartalmazó joghurtok olyan élelmiszerek, melyekhez egy vagy több nélkülözhetetlen tápanyagot adtak, például probiotikumot, azonban ezeknek nincs jótékony hatásuk a bélflórára. Ezenkívül hűtőben kell tartani őket, hogy fenntartsuk életképességüket és korlátozzuk a baktériumok fiziológiás pusztulását. A gyógyszertárban találhatunk probiotikum alapú étrend-kiegészítőket és probiotikus gyógyszerkészítményeket is: az étrend-kiegészítők feladata az étrend kiegészítése és a bélflóra egyensúlyának támogatása. Azonban, amikor tünetek kezelésére és megelőzésére van szükég, akkor a probiotikus gyógyszereket hívhatjuk segítségül, amelyeket a betegségek és az emésztőrendszer egyensúlyának felborulása és betegségeinek kezelésére és megelőzésére fejlesztettek ki. 

A bél flórája számos fontos funkciót lát el: segít az emésztési folyamatokban, vitaminokat, mikrotápanyagokat és más, a szervezetünk számára hasznos anyagot termel. Egy igazi védőgátat képez, amely megvéd bennünket a káros baktériumoktól és képes szabályozni az immunrendszer működését. Ezért nagyon fontos szerepet játszik az egész szervezet jólétében.

Az egészséges táplálkozás, az alkoholtól való tartózkodás, a hirtelen hőmérsékletváltozások kerülése mind olyan lépések, amelyek segítik fenntartani a bélflóra normális egyensúlyát. Ha az egyensúly felborul (hasi fájdalom, ödéma, hasmenés és bélrendszeri zavarok), vagy ha antibiotikumokat szedünk, hasznos lehet probiotikumokat tartalmazó helyreállító készítmények szedése is. 

A bélrendszert sokszor emlegetik második agyként. Ennek az állításnak tudományos alapja van, mivel mind az agy, mind a belek az embrionális fejlődés során érzékenyen reagálnak a fehérje eredetű hormon hatású anyagokra. Néhány idegi hatásra keletkező hormon hatással van mind az agyra, mind pedig a belekre, így tehát a bélflórára is. Következésképpen tehát minden, ami az agyban történik, főként a stressz és a szorongás, befolyásolja a bélműködést is, ezáltal különböző intenzitású zavarokat okozhat.

Valószínűleg tisztában van azzal, mennyire fontos, hogy mivel táplálja a kisbabáját. A szoptatástól a szilárd táplálékra való átállásig és azon túl is mindig ügyel arra, hogy gyermeke egészséges ételeket fogyasszon. Azonban előfordulhat, hogy ennél többre van szükség. A bébi probiotikumok alkalmazása, akár étel, akár étrend-kiegészítő formájában, az egyik legjobb dolog lehet, amit babája egészségéért tehet. A magzatvíz nem steril; itt találkozik a baba először a baktériumokkal. A magzatvízben található baktériumflórát az anya bél és száj mikroflórája határozza meg. Egy tökéletes világban az anyáknak nagyszerű bélfórájuk lenne, és ezt adnák át kisbabáik számára. De az elmúlt évszázad során túl sok antibiotikumot, GMO-t, magas cukor- és keményítőtartalmú ételt, valamint feldolgozott élelmiszert fogyasztottunk, amelyek mindegyike ronthatja a csecsemőknek átadott bélflóra minőségét. A csecsemőknek szánt probiotikumok a baba első védelmi vonalát képezhetik, mivel segítenek javítani a szervezetükben található "jó baktériumok" egyensúlyát.
 A csecsemőknek szánt probiotikumok jótékony hatásai: Mivel a csecsemőknek szánt probiotikumok növelik a szervezetben jelenlévő jótékony baktériumok számát, pozitív hatással bírnak az általános egészségre, különösen az alábbi területeken: Emésztéssel kapcsolatos problémák - A bélflóra megfelelő egyensúlya nélkül a csecsemőnél kialakulhat kólika, savas reflux, székrekedés, hasmenés, de akár olyan súlyosabb emésztési probléma is, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a Crohn-betegség. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a felnőtteknél végzett székletátültetés (egy kis darab "egészséges" széklet behelyezése egy nem egészséges személy vastagbelébe) a Clostridium difficilés betegek 91-93%-ánál gyógyulást eredményezett. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy a jó bélflóra megakadályozhatja az emésztési problémákat, ezért érdemes probiotikumokat használni csecsemőkorban. Immunrendszeri problémák - immunrendszerünk 80%-a a bélrendszerben található, ezért valóban lehetséges az, hogy a szuboptimális bélflóra problémákat okoz az immunrendszerünkben. Ha a bélbaktérium flóra nem megfelelő, akkor a kisbaba immunrendszere nem fog optimálisan működni. Ez azt jelenti, hogy a baba könyebben el fogja kapni a megfázásokat, influenzákat és egyéb betegségeket. Probiotikumok használatával ezek közül néhányat ki lehet védeni.
Hangulat - Hatalmas adathalmazzal rendelkezünk a bél-agy kapcsolatról. Valójában a szerotonin (az érzelmi hormon) és a dopamin (az agy örömközpontjának szabályozását segítő neurotranszmitter) 80-90% -a a beleinkben termelődik. Egy vizsgálat megállapította, hogy bizonyos probiotikum törzsek csökkentik a szorongást és a depressziót, fokozzák a dopamin- és a szerotonintermelést, és jobban működnek, mint a hagyományos gyógyszerek a stressz által kiváltott szorongás, depresszió és kognitív diszfunkció csökkentésében. A kortizolszint csökkentésében és a szerotoninszint normalizálásában is hatékonynak tűnnek.  Egy másik vizsgálat megállapította, hogy a különböző bélbaktériumok képesek félénk kisegérből igazi lázadót varázsolni, és fordítva is. Sőt, a kutatók azt is bizonyították, hogy ha időben beavatkoznak, a jó baktériumok képesek visszafordítani az egerek szorongását. Azonban ha elválasztották őket, amikor megkapták a jó baktériumokat, a szorongás visszatért. Természetesen az egereken végzett kísérletekből nem lehet közvetlen következtetéseket levonni az emberre, de az eredmények érdekesek és alátámasztják, amit a csecsemők bélflóra szükségleteiről tudunk. 
Súlyproblémák -  a csecsemőknek szánt probiotikumok befolyásolhatják akár a csecsemők súlyát is (pont olyan furcsa, mint ahogy hangzik!). Egy vizsgálat szerint a TLR5-hiányos egerek (a bélflóra egyensúlyát fenntartó fehérje) túlzott súlygyarapodásban, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben és zsírmájbetegségben szenvedtek. Ami igazán érdekes volt, hogy a kutatók a beteg egerek székletéből áthelyeztek valamennyit a vékony egerekbe, és egy idő után azok is elkezdtek többet enni, hízni, és végül ugyanazokat a metabolikus problémákat produkálták, mint a TLR5-hiányos egerek. Száz szónak is egy a vége, az egerek súly- és metabolikus problémáit a rossz bélbaktériumok okozták. 

Mind a természetes táplálékforrásokból, mind az étrend-kiegészítőkből származó probiotikumok biztonságosak terhesség alatt. De ha az immunrendszerét érintő betegsége vagy egyéb állapota van, beszéljen háziorvosával vagy szülésznőjével az étrend megváltoztatása előtt. Az NLM (USA - Nemzeti Orvostudományi Könyvtár) és a NIH (USA - Nemzeti Egészségügyi Intézet) nem talált a probiotikumok alkalmazásával kapcsolatban semmilyen kockázatot terhesség vagy szoptatás idején.

A probiotikumok nagyon népszerű témának számítanak azon várandós nők körében, akik természetes megoldást keresnek a hasmenésre, illetve a székrekedésre. Rengeteg gyógyszert és étrend-kiegészítőt is tilos alkalmazni terhesség idején, azonban a probiotikumok általában biztonságosnak tekinthetők.  A leggyakoribb probiotikumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium élő baktériumtörzsek a Saccharomyces nem-patogén élesztőgomba mellett. Az előnyök törzs-specifikusak, azonban várandós nők esetén javíthatják az emésztést, csökkenthetik a koraszülés esélyét, megoldást nyújthatnak bakteriális vaginózisra, csökkenthetik a szülés utáni depresszió kockázatát, továbbá elősegíthetik a szülés utáni súlyvesztést. De mielőtt belevágna a probiotikumok szedésébe, beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, aki tisztában van ezeknek a hatásával. Különösen fontos a kismamák esetében, hogy folyamatosan tájékoztassák orvosaikat azokról a természetes módszerekről, melyeket a terhesség tüneteinek csökkentésére alkalmaznak.